Sauvignon Blanc, heerlijk fris

19 jun

Sauvignon Blanc

Smaak  profiel

smaak profiel

smaak profiel

Wijn gemaakt van deze druif ruikt naar buxus (ook wel minder diplomatiek omschreven als ‘kattenpis’), wit fruit en bloemen. Bij het proeven van de wijn, valt de smaak van groene appels, kruisbessen, soms ananas en lychee op. De wijn heeft een frisse afdronk. Voor Noord-Franse wijnen soms knisperend droog, uit warmere gebieden zachter van smaak.

Sauvignon Blanc druif

Sauvignon Blanc druif

De Druif:

Wereldwijd gezien is sauvignon blanc een topcultivar die men vooral tegenkomt in niet te warme streken. De druif is nauw verwant met de cabernet sauvignon. De beroemdste wijnen van dit ras zijn afkomstig uit het Loiregebied en uit de Bordeauxstreek.

Bij een geringe opbrengst per hectare van 25-30 hectoliter ontstaan fantastische wijnen. Omdat het ras een krachtige groeier is moet er flink gesnoeid worden, anders ontstaan bij de oogst groene druiven die slechte wijnen opleveren. Rijp oogsten is een must.

De mooiste resultaten van de sauvignon worden gehaald in de Loire (Sancerre, Pouilly-Fumé en Touraine) en in de Bordeaux (Graves, Sauternes). Sauvignon blanc wordt in alle uithoeken van de wereld aangeplant.

 

Hout gerijpte Sauvignon Blanc

Houtrijping is een techniek die voor sauvignon blanc steeds populairder wordt. Als een sauvignon wordt  geblend met Semillon (erg “Bordeaux achtig”) heeft het resultaat voldoende body om een houtlagering aan te kunnen. Het maakt de wijn romiger, boterachtig zoals de chardonnay maar dan zonder al dat fruit. Dit wordt gedaan in USA, Australië en natuurlijk ook in de Bordeaux, Frankrijk. Probeer het maar eens en verras jezelf of een ander.

Warm klimaat Sauvignon Blanc

Traditioneel komt de sauvignon blanc uit een koel klimaat. Echter door een warm klimaat herken je meer perzik, passievrucht en kiwi smaaktonen in de wijn. Warme gebieden waar men sauvignon blanc verbouwd zijn o.a. Californië/USA en Australië.
Koel klimaat Sauvignon Blanc

Een klassieke Franse sauvignon blanc staat vol met tonen van gras, kruiden, groene en witte vruchten, valeriaan, geranium, jasmijn, muskaat en zwarte bessen. Het levert frisse en zure wijnen die vaak veel extract bezitten. Ook in Chili en Nieuw-Zeeland komt men dit soort sauvignon blancs tegen

 

Sauvignon Blanc in glasKlassieke Sauvignon Blanc – Spijs combinaties

Sauvignon blanc heeft een kruidig en fris karakter. Hierdoor is het een fantastische wijn om te combineren met gerechten waarin groene groenten zijn verwerkt. Ook prima met groene sauzen en sauzen met lichte azijn basis.

De beste en meest gebruikelijke combinaties zijn

  • Risotto met asperges
  • Pesto saus
  • Tacos met groenten en groene saus
  • Lichte witte vis zoals Tilapia, Forel of Heilbot.
  • Pasta salades
  • Geroosterde/ gebakken groenten  (Spruitjes, Selderij, Sperziebonen)

 

Naast Sauvignon Blanc vind je bij Wijnenzo.eu het grootste assortiment wijnen van Nederland van vele verschillende druifsoorten

Ik, Eelco van Essen help je graag bij je keuze; info@wijnenzo.eu

Sauvignon Blanc veld

Sauvignon Blanc veld

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bronnen; wikipedia, wine folly, wijnenzo.eu

 

Plaats een reactie